You are Here:
Linux Lite 5.0 Final is now available for download and installation



UEFI Build Test

Author (Read 179996 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Re: UEFI Build Test
« Reply #75 on: January 27, 2016, 08:02:20 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Global Moderator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1419
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 255
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880

  • Kernel: 5.x
So popped in the original card, ran the installer and it worked!!..??..
Not that I'm not thrilled..but no changes? - Formatted root and installed..

- What install options you choose (check boxes on the installer etc)
Did not choose to install updates  -  Was connected to internet
Something else = 3 partitions efi - root - swap

- Whether this is a dual boot test or single boot (installing Linux Lite UEFI only on your computer)
Dual boot w/Win10 on separate disk
- Any errors that occur during the install: please keep an eye on the installer, see where it crashes
No errors this time :)
- Install using another keyboard selection, eg. English UK keyboard
English/English keyboard (defaults)
- Install in another language, eg. German or French etc.
N/A yet
- Screenshot any crashes or error messages
N/A

Couple minor issues I'm seeing:
In LLCC ran updates - updates installed - clicked refresh.. The 'Software Updates' has update listed from 2016-01-02 - Didn't refresh to current (even after closing)
WiFi connection desperately needs a driver update speed between 1-48Mb/s hanging closer to 11...
- Nothing in Install drivers - so I'll need to research (knew this going in) though LiveUSB was a bit better...

With testing efi and 2.8 beta (and be a little groggy - headcold)....
Which LL version is this (efi build)? The file says 2.8 but everything I see in LL is 2.6???
Everything looks EFI, bootmanager etc...

A few outputs:
Code: [Select]
dad@LL-Kangaroo:~$ uname -a
Linux LL-Kangaroo 3.13.0-76-generic #120-Ubuntu SMP Mon Jan 18 15:59:10 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

dad@LL-Kangaroo:~$ cat /etc/llver
Linux Lite 2.6

dad@LL-Kangaroo:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Linux Lite 2.6
Release: 14.04
Codename: trusty

dad@LL-Kangaroo:~$ more /etc/issue.net
Ubuntu 14.04.3 LTS

dad@LL-Kangaroo:~$ getconf LONG_BIT
64
LL 4.8 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.8 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 


Re: UEFI Build Test
« Reply #76 on: February 01, 2016, 12:41:30 PM »
 

melb1938

  • New to Forums
  • *
  • 4
    Posts
  • Reputation: 1
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 2.6 64bit

  • CPU: amd 64

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: internal
I would like to volunteer to run your test software. My other computer is a HP 17-117DX Pavilion with Windows 8.1 and UEFI laptop with 8 GB ram 750 GB HD running windows and Linux Mint both running on GPT partitions and Uefi. I have image backups of all my software so am not worried about losing anything. I have borked my system many times and have installed several different Uefi aware Distros on that computer. The HP laptop Uefi has a system (uefi) That returns to windows after every boot and you have to use a work around in order for it to use a linux distro as the default. if interested in what I had to do using grub here is a link to my Blog: https://pctechman.wordpress.com/2014/09/13/dual-boot-windows-8-1-with-linux-grub-boot-order-hp-laptop/. I am now running windows 10 with Linux mint cinnamon on it and would like to be able to run LL on it..
Mel B
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #77 on: February 07, 2016, 04:13:18 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Global Moderator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1419
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 255
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880

  • Kernel: 5.x
Thought I'd update.. I got a better/faster sd card UHS-1 which does seem speedier...
I can replicate the grub error by not being connected to the internet, especially with this wifi only setup.
Shouldnt be a big deal, though something to be aware of..
Ran the same set up as previous installs.
As far as the EFI setup even with multiple installs no problems thus far.
Note that in the EFI boot menu, it lists as Ubuntu, not Linux Lite.
LL 4.8 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.8 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #78 on: February 07, 2016, 07:03:28 PM »
 

Jerry

  • Linux Lite Creator
  • Administrator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 7697
    Posts
  • Country: nz
  • Reputation: 728
  • Linux Lite Member
    • Linux Lite OS

  • Linux Lite: 5.0 64bit

  • CPU: Intel Xeon Dual CPU's E5645 2.4GHz 12 Cores

  • MEMORY: 16Gb

  • VIDEO CARD: nVidia GeForce GTX 1650

  • Kernel: 5.x
firenice03 you need to be connected to the internet for this build. Thank you for your excellent reports.

@melb1938 testing has closed for this build, will send you the details of the new build when it happens, cheers.
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #79 on: February 08, 2016, 12:58:30 AM »
 

ALPERDURUKAN

  • New to Forums
  • *
  • 2
    Posts
  • Reputation: 1
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 2.8 64bit

  • CPU: i7 2.3 Ghz

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: 2Gb GTX660M
I would like to help testing  :)
Edit: Oh, just saw that the testing has closed. I am now using LL 2.6 with UEFI through some modifications.
Last Edit: February 14, 2016, 03:27:32 PM by ALPERDURUKAN
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #80 on: February 13, 2016, 10:51:21 PM »
 

ohjrson

  • Forum Regular
  • ***
  • 158
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 12
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: Quad core

  • MEMORY: 32Gb

  • Kernel: 4.x
Hi Jerry
      Over Christmas I got a New Laptop. An Acer brand AMD 64 Pretty much minimal Options. it has no CD and only USB and an SD slot. It is also a quad core. It was fairly cheap and on "Sale" as one of their bare bones laptop.

It does have the UEFI boot (with the option to go Legacy) and is also running windows 10.

I would like to install LL 2.8 on this along side Windows. (As of course there is no cd or dvd or anything to reinstall should you need to, only rescue or back up.) Please keep me informed of the results of this testing as I would like to try it in my new lappy.

If you need my email just let me know.

Thanks. 
Last Edit: February 13, 2016, 10:54:05 PM by ohjrson
LL 4.8 on Dell Power Edge T310 Quad core 32g
LL 4.8 Acer E5-722-49HD A4-7210 Quad core
LL 5.0 Acer AX3812-E9502 intel Quad core
LL 5.0 Dell Optiplex 755 intel Core 2 duo
LL 3.8 on Acer Aspire 3000 AMD processor
Simple, Fast, Efficient, Free, and Beats Windows all to hell.
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #81 on: February 16, 2016, 01:50:23 PM »
 

m654321

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 891
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 84
  • Linux Lite Member, 'Advocate' & Donator

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: Intel Pentium T3200@2.0GHz (2cores) on an Asus X71Q

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel GM45 Express Chipset

  • Kernel: 4.x
Is the inclusion of UEFI support anticipated at some stage within the LL3.0 series or is that a bit too early?

Mike
64bit OS (32-bit on Samsung netbook) installed in Legacy mode on MBR-formatted SSDs (except pi which uses a micro SDHC card):
2017 - Raspberry pi 3B (4cores) ~ Arm710@1.2GHz - LibreElec, used for upgrading our Samsung TV (excellent for the task)  
2012 - Lenovo G580 2689 (2cores; 4threads] ~ i3-3110M@2.4GHz - LL3.8/Win8.1 dual-boot (LL working smoothly)
2011 - Samsung NP-N145 Plus (1core; 2threads) ~ Intel Atom N455@1.66GHz - LL 3.8 32-bit (64-bit too 'laggy')
2008 - Asus X71Q (2cores) ~ Intel T3200@2.0GHz - LL4.6/Win8.1 dual-boot, LL works fine with kernel 4.15
2007 - Dell Latitude D630 (2cores) ~ Intel T7100@1.8GHz - LL4.6, works well with kernel 4.4; 4.15 doesn't work
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #82 on: February 16, 2016, 02:42:29 PM »
 

Jerry

  • Linux Lite Creator
  • Administrator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 7697
    Posts
  • Country: nz
  • Reputation: 728
  • Linux Lite Member
    • Linux Lite OS

  • Linux Lite: 5.0 64bit

  • CPU: Intel Xeon Dual CPU's E5645 2.4GHz 12 Cores

  • MEMORY: 16Gb

  • VIDEO CARD: nVidia GeForce GTX 1650

  • Kernel: 5.x
Is the inclusion of UEFI support anticipated at some stage within the LL3.0 series or is that a bit too early?

Mike

Too early.
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #83 on: February 16, 2016, 03:48:55 PM »
 

Teddy

  • Still finding those Metric & SAE sockets that I lost somewhere.
  • PayPal Supporter
  • Forum Regular
  • *****
  • 227
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 21
  • Always sweating & swearing while fixing cars.

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: Intel Core i7-6700HQ 2.6Ghz/Turbo 3.5Ghz Quad Core (Skylake)

  • MEMORY: 24Gb

  • VIDEO CARD: 6GB VRAM - Nvidia GeForce GTX 970M

  • Kernel: 5.x
UEFI Secure Boot support probably won't be included in LL 3.0. It will need to be added sooner or later, that's for sure, for those who want a no fuss install on a UEFI Secure Boot machine preinstalled with Windows 8 + versions thereafter. On my HP Laptop (Pavilion TouchSmart 11-e015dx) Ubuntu worked with the UEFI boot option via USB. Linux Lite has run this machine for a few years in Legacy BIOS mode (some machines call this mode "CSM"). On some HP machines, the UEFI firmware defaults to UEFI first, and then Legacy if nothing is found, and I have not found an option to override this behaviour (It even says somewhere in the owner's manual, I vaguely remember) I'm not sure how the UEFI support is implemented in regular desktop Ubuntu and a handful of other distros, maybe a specialized kernel provides that support?


More than likely by the time Linux Lite 4 comes around, UEFI support will have been tested rigorously and working.



Last Edit: February 16, 2016, 03:50:28 PM by Teddy
Theodore,

HP Pavilion TouchSmart 11-e015dx (11-inch "Travelbook")
ASUS Republic Of Gamers G752VT-DH74 (17-inch Main) [6GB Nvidia GeForce GTX 970M GPU, 24GB RAM]
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #84 on: April 03, 2016, 03:58:45 PM »
 

ohjrson

  • Forum Regular
  • ***
  • 158
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 12
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: Quad core

  • MEMORY: 32Gb

  • Kernel: 4.x
OK Jerry
Here is my report. After lets say attaining a Dell Poweredge T310 with 2.4 ghz quadcore processors and 8 gs of ram with the ability to hot swap 4 HDD I have successfully installed LL 2.8 into the machine.

Mind you I had to figure out which one HDD I installed it into once I did get it installed onto a hrad drive. I can tell you it was really quite simple once I put some thought into it.

1. I did not keep track of which HDD were #1 #2 etc.. when I pulled them out and reformatted them for use on another machine. So I probably had them in wrong.

2. Everything installed just fine through the live DVD that I burned directly from an ISO...Which the Live DVD worked just great as well on its own before rebooting into the chaos that awaited me...  ( as I mentioned I was not paying attention to the order of the HDDs.)

3. Once I excluded the HDDs one by one and found the HDD that had the installed LL 2.8 in it i'm assuming that since LL 2.8 was the only OS that the UEFI could find it opened and ran the software. (just fine I might add)

4. I did have to exclude the Google Chrome repository in the updates to get the updates to download but once that was done everything worked just like it was supposed to. (Note-Maybe take the google chrome repository completely out of the list.) Nothing else impeded the updates.

That being said I do need some help with installing Windows 7 into a virtual machine on this system as I have never used virtual machine or installed in one before.

So far aside from not having a sound card on this machine everything works ok. THe only thing I have an issue with is the flickering that the mouse does when used. I'm not sure if this is a setting related issue or what but it is getting annoying. The mouse is constantly flickering along with periodic full screen flickers as well... (Any ideas?) I have tried to look under ettings to resolve this but can not seem to find it. I also see that the screen edges are not right either. How can I change the sizes of that... or align them up right. I will include a screen shot on the next post as I am on a different machine right now.

Thanks.


Oh Snap... How do I put pics or screen shots in here again?

Last Edit: April 03, 2016, 04:15:23 PM by ohjrson
LL 4.8 on Dell Power Edge T310 Quad core 32g
LL 4.8 Acer E5-722-49HD A4-7210 Quad core
LL 5.0 Acer AX3812-E9502 intel Quad core
LL 5.0 Dell Optiplex 755 intel Core 2 duo
LL 3.8 on Acer Aspire 3000 AMD processor
Simple, Fast, Efficient, Free, and Beats Windows all to hell.
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #85 on: April 03, 2016, 05:13:03 PM »
 

LL-user

  • I come here a lot
  • *****
  • 448
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 214
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 2.8 64bit
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #86 on: April 03, 2016, 05:50:55 PM »
 

ohjrson

  • Forum Regular
  • ***
  • 158
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 12
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: Quad core

  • MEMORY: 32Gb

  • Kernel: 4.x
Ahh yes... Many thanks to you LL-User
Here is the link
http://i.imgur.com/ZZKvg63.jpg?1
LL 4.8 on Dell Power Edge T310 Quad core 32g
LL 4.8 Acer E5-722-49HD A4-7210 Quad core
LL 5.0 Acer AX3812-E9502 intel Quad core
LL 5.0 Dell Optiplex 755 intel Core 2 duo
LL 3.8 on Acer Aspire 3000 AMD processor
Simple, Fast, Efficient, Free, and Beats Windows all to hell.
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #87 on: April 04, 2016, 05:14:24 AM »
 

m654321

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 891
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 84
  • Linux Lite Member, 'Advocate' & Donator

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: Intel Pentium T3200@2.0GHz (2cores) on an Asus X71Q

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel GM45 Express Chipset

  • Kernel: 4.x
Quote
Note that in the EFI boot menu, it lists as Ubuntu, not Linux Lite.

@firenice03 (quoting post #77)
Section E in the following tutorial explains how to edit this back to Linux Lite, though this makes no difference to the functioning of the UEFI build.
https://www.linuxliteos.com/forums/tutorials/tutorial-how-to-set-up-a-winll-dual-boot-with-uefi-fully-enabled/
64bit OS (32-bit on Samsung netbook) installed in Legacy mode on MBR-formatted SSDs (except pi which uses a micro SDHC card):
2017 - Raspberry pi 3B (4cores) ~ Arm710@1.2GHz - LibreElec, used for upgrading our Samsung TV (excellent for the task)  
2012 - Lenovo G580 2689 (2cores; 4threads] ~ i3-3110M@2.4GHz - LL3.8/Win8.1 dual-boot (LL working smoothly)
2011 - Samsung NP-N145 Plus (1core; 2threads) ~ Intel Atom N455@1.66GHz - LL 3.8 32-bit (64-bit too 'laggy')
2008 - Asus X71Q (2cores) ~ Intel T3200@2.0GHz - LL4.6/Win8.1 dual-boot, LL works fine with kernel 4.15
2007 - Dell Latitude D630 (2cores) ~ Intel T7100@1.8GHz - LL4.6, works well with kernel 4.4; 4.15 doesn't work
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #88 on: April 04, 2016, 09:17:42 AM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Global Moderator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1419
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 255
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880

  • Kernel: 5.x
Quote
Note that in the EFI boot menu, it lists as Ubuntu, not Linux Lite.

@firenice03 (quoting post #77)
Section E in the following tutorial explains how to edit this back to Linux Lite, though this makes no difference to the functioning of the UEFI build.
https://www.linuxliteos.com/forums/tutorials/tutorial-how-to-set-up-a-winll-dual-boot-with-uefi-fully-enabled/

Correct... but this was testing the UEFI build, noting what we saw / how it installed.. Should this want to be updated before the final ISO is published to the world  ;D..


This maybe more @Jerry
Has testing for UEFI been concluded or are you still looking for feedback?
Last Edit: April 04, 2016, 09:21:38 AM by firenice03
LL 4.8 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.8 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: UEFI Build Test
« Reply #89 on: April 04, 2016, 10:58:48 AM »
 

Jerry

  • Linux Lite Creator
  • Administrator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 7697
    Posts
  • Country: nz
  • Reputation: 728
  • Linux Lite Member
    • Linux Lite OS

  • Linux Lite: 5.0 64bit

  • CPU: Intel Xeon Dual CPU's E5645 2.4GHz 12 Cores

  • MEMORY: 16Gb

  • VIDEO CARD: nVidia GeForce GTX 1650

  • Kernel: 5.x
We're all done, thanks folks :)

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

 


 


Linux Lite 5.0 Final is now available for download and installation