You are Here:
Linux Lite 4.6 Final has been released. See the Release Announcements section for more information.



[ SOLVED ] Virtual Box problems - no USB devices and broken package

Author (Read 6231 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #15 on: May 05, 2016, 11:41:00 AM »
 

Wirezfree

  • PayPal Supporter
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1484
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 404
  • Linux Lite "Advocate"

  • Linux Lite: 2.8 64bit

  • CPU: i7-4790S

  • MEMORY: 16Gb

  • VIDEO CARD: Intel HD4600 (Integrated)
I maybe wrong.??
But unless it is recognised correctly under LL it may not pass through to XP.

In LL with printer plugged in, what do you get from doing a:
Code: [Select]
lsusbIn a terminal.?


and you definitely have the correct version of extension pack.? File > Preferences > Extensions



and it matches what is in  Help > About


Upgrades WIP 2.6 to 2.8 - (6 X 2.6 to 2.8 completed on: 20/02/16 All O.K )
Linux Lite 3.0 Humming on a ASRock N3070 Mobo ~ btrfs RAID 10 Install on 4 Disks :)

Computers Early days:
ZX Spectrum(1982) , HP-150 MS-DOS(1983) , Amstrad CPC464(1984) ,  BBC Micro B+64(1985) , My First PC HP-Vectra(1987)
 


Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #16 on: May 05, 2016, 01:14:58 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1124
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 222
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880

Stealing Wirezfree's screenshot...  8)

Now I'm going from memory and this may only apply to flash drives, but...
Under the "USB Devices"  if you expand do you see your devices listed? If so, can you enable/activate the printer?
- Again when I use a usb drive I had to click that device within to allow the guest to see it...


LL 4.6 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 4.4 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #17 on: May 05, 2016, 01:43:42 PM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
Running lsusb in a terminal reveals that the LL machine does see the printer.


Yes, I have right extensions, have already double checked it. I considered reinstalling, but got a message saying the files were identical as well.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #18 on: May 05, 2016, 01:46:21 PM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
Firenice03, that is why I was musing about whether the USB choice only referred to external USB drives. I have checked there, and nothing is ever listed. As I have a USB keyboard and a USB printer, I started to wonder if the device definition was restricted to drives. Or if something is wrong with the extensions. But the trouble is currently limited to the printer.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #19 on: May 05, 2016, 01:50:24 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1124
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 222
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880
Running lsusb in a terminal reveals that the LL machine does see the printer.


Yes, I have right extensions, have already double checked it. I considered reinstalling, but got a message saying the files were identical as well.
Can you post the output of the lsusb command - it may lend some info for those helping...

I never see usb mice listed, they become referenced as PS/2 or touch i believe... Printer, scanner and drives should pass thru.. But the Host may need to know what it is or at least that its attached before it can..

Printer is turned on??  ;)
LL 4.6 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 4.4 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #20 on: May 05, 2016, 04:30:20 PM »
 

torreydale

  • PayPal Supporter
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1481
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 241
  • * Forum Moderator *

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: Intel Core i5-5300U (-HT-MCP-)

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: Intel Broadwell-U Integrated Graphics
1) Is your XP VM on Service Pack 3?
2) Within the XP VM, are you going to the VirtualBox menu and selecting Devices > USB for the printer and Devices > Optical Drives to select the CD/DVD ROM of your host operating system, which I believe is Linux Lite?
Want to thank me?  Click my [Thank] link.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #21 on: May 05, 2016, 05:45:47 PM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
@firenice03 - oh yes, it's turned on!  ;)


output of lsusb:

Bus 002 Device 005: ID 10d5:1010 Uni Class Technology Co., Ltd
Bus 002 Device 004: ID 1058:1021 Western Digital Technologies, Inc. Elements Desktop (WDBAAU)
Bus 002 Device 013: ID 04a9:1097 Canon, Inc. PIXMA iP5000
Bus 002 Device 003: ID 046d:c326 Logitech, Inc.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


@torreydale - no, I have not updated the XP box to Service Pack 3 yet, I fear complications with that now that XP is unsupported etc, but may as well try that next.


When you say within the XP VM, ... well what do you know, the printer is showing in the USB menu now. I will report back if that simple development will solve all my problems.


Big thanks to all in the meantime...
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #22 on: May 05, 2016, 07:17:52 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1124
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 222
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880
HHMMM - The Canon IP "should" work in LL...
I added a PIXMA ip100 -- I did have to do some tweaking - If I recall I HAD to install the Canon software, I might of gotten from Canon's website..

HAD is expressed as I messed around forever it wasn't until I installed the SW did it print.. Gimme a few I'll check my notes..
BUT LL does see the Canon :)
And it may be the same in Windows - try installing the SW in windows to see if it will recognize...
LL 4.6 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 4.4 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #23 on: May 05, 2016, 07:27:13 PM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
Things are looking good now in the XP box - I think a combination of the advice solved the problem, and when the printer finally did show up in the VB menu, it was installable. It has not passed all the print tests yet though, but thanks all round are in order, I just need to test it on photos.


Re the Pixma in LL - I got it to work most of the time on an LL laptop after much tweaking, but have not had any luck with it on the desktop. Someone with a Pixma mentioned having had better luck with earlier LL versions as well, and also said full success had eluded them. Not all of the Pixmas have equally good driver support in Linux, and the ip5000 is one of the unlucky ones if I remember correctly.


On the new setup running LL 2.8 everything _seems_ to be fine, but the printer doesn't respond. Print tests come out in one color. Print jobs remain queued. But if the XP box works even all the printer software and utilities will work as well, so that will keep me happy.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #24 on: May 05, 2016, 09:30:56 PM »
 

torreydale

  • PayPal Supporter
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1481
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 241
  • * Forum Moderator *

  • Linux Lite: 4.6 64bit

  • CPU: Intel Core i5-5300U (-HT-MCP-)

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: Intel Broadwell-U Integrated Graphics
Have you looked at the Linux Lite Help Manual in the section for printers?  From there, you'll find a section on Canon printers.
Menu > Favorites > Help Manual
Want to thank me?  Click my [Thank] link.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #25 on: May 06, 2016, 04:35:04 AM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
Yes, absolutely essential reading for me, and that's what got the printer more or less running on the laptop, which I had never managed before on other distros or much earlier LL versions. That is why I was surprised when the printer acted differently on 2.8 on the new machine.



 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #26 on: June 27, 2016, 07:37:09 AM »
 

N4RPS

  • Donator
  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1151
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 154
  • Knows JUST ENOUGH Linux to be DANGEROUS
    • Orphans for Christ, Self Advocates of Mecklenburg

  • Linux Lite: 2.6 64bit

  • CPU: Several Different 32-bit & 64-bit CPUs, 2-8 GB RAM

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: Several Different AMD and Intel GPUs
Hello!

I have an HP LaserJet 3100. On THAT printer, you pretty much have to use the software that came with it. It won't work on anything past XP, and won't work on any kind of virtual machine whatsoever.
.
I finally had to dedicate an old laptop on XP to it. I use TeamViewer to transfer files I want to print on it to that machine, and print them from THERE...

73 DE N4RPS
Rob


A gun in your hand is worth more than a whole police force on the phone.
 

Re: Virtual Box problems - no USB devices and broken package
« Reply #27 on: June 28, 2016, 01:34:12 PM »
 

mandoran

  • Forum Regular
  • ***
  • 101
    Posts
  • Country: no
  • Reputation: 6
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 1.0.6
I know the feeling! With my XP laptops all dying, I wanted to put this burden on LL. I've recently run some tests at last, and the printer is looking good now on Virtual Box. I should mark this thread solved. Even if my solution came from bits of the advice, the whole thing will probably provide helpful clues to others...
 


Tags:
 


Linux Lite 4.6 Final has been released. See the Release Announcements section for more information.