You are Here:
Download Linux Lite 5.6 Final today - See Release Announcements



X Close Ad
X Close Ad
LL5.2 slowing down, erratic behavior and freezes both in booting and performance

Author (Read 1765 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

 

litecub

  • New to Forums
  • *
  • 5
    Posts
  • Country: de
  • Reputation: 1
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.2 64bit
Hi,

I am a LL newbie, so maybe I am doing something wrong. Any help would be appreciated.

I have Linux Lite 5.2, multiboot, on my notebook (for specifications please see the end of my post). I am using LL since a few weeks along with Ubuntu 18.04, Debian 10 and 11 and Windows 10. Bootup speed and performance were ok first, but lately booting takes ages, shows a lot of "FAILED" lines until it reaches login; and after that the system freezes occasionally unexpectedly, sometimes so stubborn that <Ctrl>+<Alt>+<F2> has no effect at all and only a hard switch off is a rescue. Generally, the performance during normal use is slower. The other multiboot distros seem to be unaffected (only Win10 has been always slow, anyway).

What could be the reason and could that be amended, please?

Thanks, litecub

My system
********
Machine:   Type: Laptop System: SAMSUNG product: 300E4C/300E5C/300E7C
           Chassis: type: 9 v: 0.1 serial: <filter>
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2328M bits: 64 type: MT MCP
Graphics:  Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
           resolution: 1366x768~60Hz
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter
Drives:    Local Storage: total: 465.76 GiB used: 8.45 GiB (1.8%)
           ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500LM012 HN-M500MBB size: 465.76 GiB

Partition: ID-1: / raw size: 30.06 GiB size: 29.46 GiB (98.01%) used: 8.45 GiB (28.7%) fs: ext4
           dev: /dev/sda10
           ID-2: swap-1 size: 7.51 GiB used:  /dev/sda2

P.S. I detected the "FAILED" lines after changing GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" to GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="" in /etc/default/grub.

P.P.S. Neither the Preview button nor "shift+alt+p" to preview have any effect on my forum thread :(
Last Edit: March 18, 2021, 04:24:09 AM by litecub
 


 

litecub

  • New to Forums
  • *
  • 5
    Posts
  • Country: de
  • Reputation: 1
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.2 64bit
Here are only the "failed" lines from dmesg. If anybody here could help, I have more in store.

Code: [Select]
[    0.597391] acpi PNP0A08:00: _OSC failed (AE_ERROR); disabling ASPM
[    0.654254] pci 0000:01:00.0: BAR 6: failed to assign [mem size 0x00080000 pref]
[    7.285718] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM
[  832.402503] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM
[  872.130574] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM
[  894.921438] ACPI: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP: failed to evaluate _DSM

Thanks, litecub
 


Tags:
 

X Close Ad
X Close Ad

Download Linux Lite 5.6 Final today - See Release Announcements