You are Here:
Forums have been rolled back a few days due to bug



Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome

Author (Read 4276 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #18 on: June 14, 2024, 09:04:09 PM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
Hello Steven!
In the end, I installed Linux Lite 7.0 with a clean installation, and after updating everything, the operating system, putting it in Spanish, and installing all the applications I had. I verified that all Linux Lite Welcome problems were solve.
Thanks very muchs!
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #17 on: June 13, 2024, 06:13:52 AM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
I think the problem is that I upgraded Linux Lite 6.4 to Linux Lite 6.6, instead of doing a clean install.
What I'm going to try is a clean install from the Linux Lite 6.6 installation DVD. I already have a backup copy of the hard drive partition with Linux Lite. When I have everything installed and updated with Linux Lite Update, I will tell you the results using the commands that you have given me, for system information.
Of course, I will not add any repositories, except for the Ubuntu Pro ones that I have activated for my PC.
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #16 on: June 13, 2024, 03:47:02 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Francisco,

Thank you for your cooperation and patience.

On a clean install of 6.6, I tried the following steps, rebooting and checking each time.

Updated fully using Lite utility
Set the system to Spanish Language following the manual
Installed flatpak
Installed gnome-software-plugin-flatpak
Added flatpak repository
Installed dosbox-x
Installed Firefox (snap) from Lite Software
Ran the 'update/upgrade everything' command that you use

Lite Welcome appeared as expected each time

I don't have the same hardware and have only added the applications I think most likely to trigger unusual behaviour.
Your list of repositories contain some elements that I don't understand and I think you did an in-series upgrade to get to Linux Lite 6.6 rather than a clean install.

It may be this is an 'edge case' although a couple of other posters have seen similar.
I can't reproduce the problem and I'm out of ideas at the moment - sorry.
If you think I've missed anything significant, let me know.

Steve
clueless
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #15 on: June 13, 2024, 01:39:27 AM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
After installing flatpak with:
Dosbox_X from flathub prompts:
francisco  ~  sudo apt install flatpak
And there is also the recommended plugin:
francisco  ~  sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
Then I install the Dosbox-X flatpak package:
francisco  ~  fltapak install dosbox-x
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #14 on: June 13, 2024, 01:17:57 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Dosbox-x isn't in the usual repositories, what instructions do you follow to install this ?
clueless
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #13 on: June 12, 2024, 02:24:38 PM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
Hello, good afternoon!
1) I Try typing this command in the Linux Lite emulator Terminal, and this is the result:
 francisco  ~  dpkg -l | grep xapp
ii  gir1.2-xapp-1.0                               2.2.8-1                                      amd64        Introspection data for Xapp
ii  libxapp1:amd64                                2.2.8-1                                      amd64        XApp library
ii  xapp                                          2.2.8-1                                      amd64        Libraries and common resources for multiple desktop environments
ii  xapps-common                                  2.2.8-1                                      all          Files that are common across Xapp desktop applications

2) lite-welcome worked fine with LInux Lite 6.4, when upgrading to Linux Lite 6.6, it only worked the first time that I completely upgraded everything with lite-upgrade-series6 from linux Lite control panel.Since then, it has not worked and when you open it you only see the blank window.
3) Firefox I did  install it from the Linux Lite app store.
Dosbox_X from flathub prompts:
sudo apt install flatpak
And there is also the recommended plugin:
sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
4) Regarding what is not Linux Lite, I have it because I use old MSDOS and Windows applications, which do not work with Wine.
5) The thing about updating everything completely is because that's how I've done it since I moved from Debian to Ubuntu.
But, I wouldn't bother doing it right now with Linux Lite Package Update Indicator if that would solve the problem.

I hope this information is of great help to you.
« Last Edit: June 12, 2024, 05:42:38 PM by Francisco Luis Torres Yanes »
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #12 on: June 12, 2024, 08:43:36 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Can you provide the result of
Code: [Select]
dpkg -l | grep xapp
If I understand correctly your basic Linux Lite system, fully updated and set for Spanish displays the Lite Welcome screen correctly.

The implication is that something changes after that point to stop it working - is that correct ?

You mention Firefox and Dosbox-x as possibly being associated with the problem starting.

Firefox (snap) is part of Linux Lite 6.x.  Did you install this from Lite Software or another method ?
Dosbox-x isn't in the usual repositories, what instructions do you follow to install this ?

I have seen topics raised about the Network Icon not appearing.  The accepted view is that this is an xfce issue.
I seem to remember some reports of double icons though I can't find any at the moment.

Your method of update/upgrade looks like it will attempt to do more than the standard method but don't know if it is updating something which is upsetting lite-welcome
clueless
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #11 on: June 12, 2024, 05:29:04 AM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
Good morning, Steven!
1) No, the problem with lite-welcome appears after updating everything, including having put everything in Spanish.
2) I don't know if having Dosbox-X installed on the flatpak that I use to use MS DOS, Windows 95 and 98, within Linux has any influence. and Firefox as SNAP.
3) No, it does not appear in any other native linux lite applications.
4) Yes, in the Dosbox-X dialog boxes, you see the characters all displayed as squares. Many times, after restarting or turning on the PC, and once inside my desktop, the WIFI icon appears duplicated. This error occurs especially when after updating, I turn off the PC, and the next day I turn it on again.

In case it helps, I usually update Linux Lite like I did in Ubuntu, all from the command line of the terminal:
echo && echo Actualización completa del sistema ... && echo && echo Teclea clave de superusuario y pulsa intro... && echo  && sudo apt update -y && sudo apt upgrade -y && sudo apt full-upgrade &&  sudo apt dist-upgrade && echo  && echo Actualizando el grub del sistema ...  && echo &&sudo apt dist-upgrade && sudo update-grub && sudo update-grub2 && echo && echo Eliminando paquetes obsoletos... && echo && sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean && echo &&  echo Actualizando flatpak ... && echo && sudo flatpak update -y && echo && echo Actualizando snap... && echo && sudo snap refresh
I don't know if this is the problem! Greetings!

 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #10 on: June 11, 2024, 04:10:03 PM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Thank you for the information.

The answers to these questions still needed to help understand.

1) Did the problem appear on the very first boot after Linux Lite was installed ?
2) If the problem appeared after using the system for a while can you associate the start of the problem with a particular event such as installing specific software, an update or a specific desktop customisation ?
3) Do other Lite applications such as Lite Sounds, Lite Sources, Lite Tweaks etc appear ok ?
4) Are there any other (non Lite) applications behaving unexpectedly.
clueless
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #9 on: June 11, 2024, 02:27:16 PM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
Hello, Good Afternoon, Steven!
I wrote lite-welcome and press return key in the emulate terminal of linux linux, and the result is the following:
 francisco  ~  lite-welcome
Using /usr/share/litewelcome/path.
/usr/bin/lite-welcome-installed:105: DeprecationWarning: WebKit2.WebView.run_javascript is deprecated
  self.run_javascript("$('#arch').html('{}')".format(self._config._arch))

after, I wrote   inxi-Fxxx and the result is the following:
 francisco  ~  inxi -Fxxx and the result is the following:
System:
  Host: francisco-HP-Compaq-dx2420-Microtower
  Kernel: 5.15.0-112-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
  Desktop: Xfce 4.16.0 tk: Gtk 3.24.23 info: xfce4-panel wm: xfwm4
  dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Lite 6.6 LTS
  base: Ubuntu 22.04.4 LTS (Jammy Jellyfish)
Machine:
  Type: Desktop System: Hewlett-Packard product: HP Compaq dx2420 Microtower
  v: N/A serial: <superuser/root required> Chassis: type: 3
  serial: <superuser/root required>
  Mobo: MSI model: 2A78h v: 1.0 serial: <superuser/root required>
  BIOS: Phoenix v: 5.18 date: 02/20/2009
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E7400 bits: 64 type: MCP
  arch: Penryn rev: A L2 cache: 3072 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 bogomips: 11200
  Speed: 2800 MHz min/max: 1600/2800 MHz Core speeds (MHz): 1: 2243 2: 2205
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GT218 [GeForce 210] driver: nouveau v: kernel
  bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0a65
  Display: x11 server: X.Org 1.21.1.4 driver: modesetting
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: NVA8 v: 3.3 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.2
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio
  vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  chip ID: 8086:27d8
  Device-2: NVIDIA High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0be3
  Device-3: Generalplus CAMERA - UVC type: USB
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus ID: 1-3.2:8 chip ID: 1b3f:2247
  Sound Server: ALSA v: k5.15.0-112-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: de00 bus ID: 02:00.0
  chip ID: 10ec:8136
  IF: enp2s0 state: down mac: 40:61:86:0e:ac:87
  Device-2: TP-Link TL-WN822N Version 4 RTL8192EU type: USB driver: rtl8xxxu
  bus ID: 1-1:2 chip ID: 2357:0108
  IF: wlx503eaa402fb5 state: up mac: 50:3e:aa:40:2f:b5
Drives:
  Local Storage: total: 465.77 GiB used: 112.17 GiB (24.1%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST3250310AS size: 232.89 GiB
  speed: <unknown> serial: 6RYC0G87 rev: C temp: 34 C scheme: MBR
  ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD2500AAKX-603CA0
  size: 232.89 GiB speed: <unknown> rotation: 7200 rpm
  serial: WD-WMAYW2818487 rev: 1H18 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / size: 211.62 GiB used: 112.17 GiB (53.0%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 53 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 221 Uptime: 18m Memory: 3.82 GiB used: 2.11 GiB (55.3%)
  Init: systemd v: 249 runlevel: 5 Compilers: gcc: 11.4.0 alt: 11/12/9
  Shell: bash v: 5.1.16 running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.38

And finally I wrote and the result is the following:
 francisco  ~  inxi -r
Repos:
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list
  1: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy main restricted
  2: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-updates main restricted
  3: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy universe
  4: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-updates universe
  5: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy multiverse
  6: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-updates multiverse
  7: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-backports main restricted universe multiverse
  8: deb http://archive.canonical.com/ubuntu jammy partner
  9: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted
  10: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security universe
  11: deb http://es.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security multiverse
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/flatpak-ubuntu-stable-jammy.list
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/geogebra.list
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
  1: deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/libreoffice-ubuntu-libreoffice-still-jammy.list
  1: deb https://ppa.launchpadcontent.net/libreoffice/libreoffice-still/ubuntu/ jammy main
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/libreoffice-ubuntu-ppa-jammy.list
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/linuxlite.list
  1: deb http://repo.linuxliteos.com/linuxlite/ fluorite main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/linuxuprising-ubuntu-apps-jammy.list
  1: deb https://ppa.launchpadcontent.net/linuxuprising/apps/ubuntu/ jammy main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/microsoft-edge.list
  1: deb [arch=amd64] https://packages.microsoft.com/repos/edge/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/scorpio-ubuntu-qelectrotech-dev-jammy.list
  1: deb https://ppa.launchpadcontent.net/scorpio/qelectrotech-dev/ubuntu/ jammy main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/ubuntu-cis.list
  1: deb https://esm.ubuntu.com/cis/ubuntu jammy main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/ubuntu-esm-apps.list
  1: deb https://esm.ubuntu.com/apps/ubuntu jammy-apps-security main
  2: deb https://esm.ubuntu.com/apps/ubuntu jammy-apps-updates main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/ubuntu-esm-infra.list
  1: deb https://esm.ubuntu.com/infra/ubuntu jammy-infra-security main
  2: deb https://esm.ubuntu.com/infra/ubuntu jammy-infra-updates main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/winehq-jammy.sources
  1: deb [arch=amd64 i386] https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu jammy main

Stevef, I hope the information I provide is useful to you. Anything I can do would be greatly appreciated, I am very interested in this problem being fixed, I am encouraging my contacts to move from Windows 10 to Linux Lite, and it is very important for new users in Linux, the app: linux lite Welcome. sincerely!

« Last Edit: June 11, 2024, 02:34:16 PM by Francisco Luis Torres Yanes »
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #8 on: June 11, 2024, 02:58:09 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Apologies for replying in English.

Unable to reproduce this problem at the moment so looking for what may be different on your systems.
I may have missed some details in earlier posts due to translation.

To any user seeing the black window instead of the Lite Welcome screen can you provide more information ?

1) Confirm the version of Linux Lite you are using.
2) Did the problem appear on the very first boot after Linux Lite was installed ?
3) If the problem appeared after using the system for a while can you associate the start of the problem with a particular event such as installing specific software, an update or a specific desktop customisation ?
4) Do other Lite applications such as Lite Sounds, Lite Sources, Lite Tweaks etc appear ok ?
5) Are there any other (non Lite) applications behaving unexpectedly.
6) If you start Lite Welcome from the command line what messages are generated ?
   There are likely to be some "xapp-gtk3-module" messages and possibly a DeprecationWarning, but any additional message may help diagnose.
7) The output of these commands
Code: [Select]
inxi -Fxxx
Code: [Select]
inxi -r
clueless
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #7 on: June 09, 2024, 05:49:59 PM »
 

f23948

  • Forum Regular
  • ***
  • 184
    Posts
  • Reputation: 31
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
i had same issue
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #6 on: June 09, 2024, 12:28:49 PM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
No sé si el problema que tengo tiene que ver con haber instalado en linux lite 6.6:
gtkam con aclamav para linux, libreoffice en español versión Still, Scribus, KolourPaint, Okular, OnlyOffice, Edge, Firefox, Chrome, Kazam, K3b, Breeze, , Dolphin, Lincity, Peazip y Dosbox-X
Lo cierto es que ese mismo problema lo tengo en mi laptop Yo suelo actualizar el sistema operativo desde la terminal de comandos de linux:

echo && echo Actualización completa del sistema ... && echo && echo Teclea clave de superusuario y pulsa intro... && echo  && sudo apt update -y && sudo apt upgrade -y && sudo apt full-upgrade &&  sudo apt dist-upgrade && echo  && echo Actualizando el grub del sistema ...  && echo &&sudo apt dist-upgrade && sudo update-grub && sudo update-grub2 && echo && echo Eliminando paquetes obsoletos... && echo && sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean && echo &&  echo Actualizando flatpak ... && echo && sudo flatpak update -y && echo && echo Actualizando snap... && echo && sudo snap refresh

y no suelo usar ni linux lite update, ni linux lite lite-welcome, todo lo hago desde la consola, ya que puede hacer lo mismo consumiendo menos recursos. Pero me gustaría contribuir en todo momento comunicando cualquier error para la mejora de linux lite.
« Last Edit: June 10, 2024, 03:10:51 PM by Francisco Luis Torres Yanes »
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #5 on: June 09, 2024, 12:18:37 PM »
 

Francisco Luis Torres Yanes

  • New to Forums
  • *
  • 9
    Posts
  • Reputation: 0
    • View Profile
Al reinstalar con sudo apt install --reinstall lite-wellcome
sudo apt install --reinstall lite-welcome
Leyendo lista de paquetes... Hecho
Creando árbol de dependencias... Hecho
Leyendo la información de estado... Hecho
0 actualizados, 0 nuevos se instalarán, 1 reinstalados, 0 para eliminar y 0 no actualizados.
Se necesita descargar 620 kB de archivos.
Se utilizarán 0 B de espacio de disco adicional después de esta operación.
Des:1 http://repo.linuxliteos.com/linuxlite fluorite/main amd64 lite-welcome all 6.0-0040-linuxlite [620 kB]
Descargados 620 kB en 2s (402 kB/s)   
(Leyendo la base de datos ... 894767 ficheros o directorios instalados actualmen
te.)
Preparando para desempaquetar .../lite-welcome_6.0-0040-linuxlite_all.deb ...
Desempaquetando lite-welcome (6.0-0040-linuxlite) sobre (6.0-0040-linuxlite) ...
Configurando lite-welcome (6.0-0040-linuxlite) ...
Procesando disparadores para gnome-menus (3.36.0-1ubuntu3) ...
Procesando disparadores para mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) ...
Procesando disparadores para desktop-file-utils (0.26-1ubuntu3) ...

Lo reinstaló correctamente, pero sigue con el error de no poder visualizar el contenido de la ventana de Lite Wellcome
y a veces se bloque el PC porque se ve que las actualizaciones han dejado de momento, inservible la aplicación lite-welcome.
« Last Edit: June 10, 2024, 03:01:43 PM by Francisco Luis Torres Yanes »
 

Re: Problemas de visualización de Linux Lite Wellcome
« Reply #4 on: June 08, 2024, 01:32:15 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 914
    Posts
  • Reputation: 162
  • Linux Lite Member
    • View Profile

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
clueless
 

 

-->
X Close Ad

Forums have been rolled back a few days due to bug