Hardware - Support > Sound

Sound Settings: says speakers unavailable but headphones plugged in

(1/6) > >>

m654321:
I've just installed LL3.8 (32-bit) on a 12-year-old laptop (Packard-Bell MX37 model AJ300), given to me recently.
However, I'm able to hear sound (e.g. playing a music DVD using VLC media player) only with headphones plugged in; when the headphones are unplugged there isn't any sound coming out of the laptop's inbuilt speakers.

Clicking on the volume icon in panel to show the Output Devices (within Sound Settings), it shows "Speakers (unavailable)" but "Headphones (plugged-in)".

Using terminal:

--- Code: [email protected]:~$ alsamixer -c0

--- End code ---

gives this:
https://imgur.com/a/ijAcLZT     (also includes sound card info)

How do I fix this "speakers unavailable" issue, as the manual indicates this laptop has inbuilt speakers.
Many thanks in advance for your feedback.

firenice03:
So sound works :)


Check for mute enabled anywhere - thou speakers unavailable pretty much sum it up...
Perhaps - laptop has been opened and fiddled with, now speakers are unplugged or removed, depending where cables were ran, if along hinge area perhaps pinched or now bad cable - seen a few video cables suffer...


If you have spare parts can confirm with a different set - if similar connection

m654321:

--- Quote from: firenice03 on September 08, 2019, 11:37:46 AM ---So sound works :)
Check for mute enabled anywhere - thou speakers unavailable pretty much sum it up...
Perhaps - laptop has been opened and fiddled with, now speakers are unplugged or removed, depending where cables were ran, if along hinge area perhaps pinched or now bad cable - seen a few video cables suffer...
If you have spare parts can confirm with a different set - if similar connection

--- End quote ---

Thanyou for your reply, firenice03.
Following what you said I think I might consult the manual & open up the machine sometime this week to have a look inside
(never had this problem before) ...

Jerry:
Have you upped all the levels in Alsamixer? eg. The Master level for starters is at 1 out of 100. Make sure nothing is MM (muted)

m654321:

--- Quote from: Jerry on September 09, 2019, 01:56:51 AM ---Have you upped all the levels in Alsamixer? eg. The Master level for starters is at 1 out of 100. Make sure nothing is MM (muted)

--- End quote ---

Thanks Jerry.
Yep, I have upped all sound levels, but still only sound on headphones. You'll see on the screenshot that some of the alsamixer sound level columns remain on muted (MM), notably speaker & mic (I seem unable to unmute them, unless I'm doing something incorrectly): https://imgur.com/a/IMDQ8u4

I think firenice03's idea that it may be a hardware problem, such as a loss of cable connection with speakers, is worth investigating. However, opening up the laptop will be the last thing I do (only if all else fails) as the manual shows access to the speakers is a bit complicated.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version