You are Here:
Linux Lite 5.2 RC1 is now available for download and testing



No sound coming from speaker!!

Author (Read 1069 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

No sound coming from speaker!!
« on: September 25, 2020, 07:56:04 AM »
 

This PC

  • New to Forums
  • *
  • 12
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 0

  • Linux Lite: 3.8 32bit

  • CPU: Intel Pentium E5300 Dual-Core Processor @2.60 GHz

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Intel G33/G31 Express Chipset Family (256 mb)

  • Kernel: 4.x
I was using LL 4.8 earlier but now i have installed LL 3.8 (32-bit) due to some perfomance issues on my old machine.
Now i'm getting sound issues in 3.8. What should i do? The sound is fine in windows 7 (dual boot) and also in previously installed versions of LL (4.8 and 5.0)

from `lsusb` command:
Code: [Select]
linuxlite@lite:~$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 0bda:f179 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1c4f:0002 SiGma Micro Keyboard TRACER Gamma Ivory
Bus 003 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Optical Mouse
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 0d8c:013c C-Media Electronics, Inc. CM108 Audio Controller
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
linuxlite@lite:~$

from `lshw` command:
Code: [Select]
*-multimedia
             description: Audio device
             product: NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
             vendor: Intel Corporation
             physical id: 1b
             bus info: pci@0000:00:1b.0
             version: 01
             width: 64 bits
             clock: 33MHz
             capabilities: bus_master cap_list
             configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
             resources: irq:28 memory:fe978000-fe97bfff

The device is detected and i can play audio/video files but only sound is not coming. Needs help...
Currently using Linux Lite 3.8 (32-bit, Ubuntu 18.04-bionic)
 


Re: No sound coming from speaker!!
« Reply #1 on: September 25, 2020, 10:34:48 AM »
 

TheDead

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 805
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 70
  • Linux Lite Worshipper
    • My OpenDesktop Projects

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: HAL9000

  • MEMORY: 2Gb

  • VIDEO CARD: Quantum State VR v.3

  • Kernel: 4.x
Hi,

If you are connected in HDMI, it could be that the sound goes to the monitor.
Wihout any programs opened, you have to select the sound output in the bottom right corner with the little speaker. (right click I think).
Or, it could be that you have to tuen on the speakers BEFORE turning on the computer.
If it's a laptop, check that the "mute" audio key is not activated.
- TheDead (TheUxNo0b)

If my blabbering was helpful, please click my [Thank] link.
 

Re: No sound coming from speaker!!
« Reply #2 on: September 28, 2020, 06:16:56 AM »
 

This PC

  • New to Forums
  • *
  • 12
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 0

  • Linux Lite: 3.8 32bit

  • CPU: Intel Pentium E5300 Dual-Core Processor @2.60 GHz

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Intel G33/G31 Express Chipset Family (256 mb)

  • Kernel: 4.x
I am using desktop computer and my settings are like this:





Windows7 is playing sound very fine.
Last Edit: September 28, 2020, 06:25:43 AM by This PC
Currently using Linux Lite 3.8 (32-bit, Ubuntu 18.04-bionic)
 

Re: No sound coming from speaker!!
« Reply #3 on: September 28, 2020, 07:59:39 AM »
 

TheDead

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 805
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 70
  • Linux Lite Worshipper
    • My OpenDesktop Projects

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: HAL9000

  • MEMORY: 2Gb

  • VIDEO CARD: Quantum State VR v.3

  • Kernel: 4.x
Hi, you seem to have at least two audio cards.
Since there is no way to tell you which to use
Before opening an application, click on the speaker icon and choose an output.
If no sound, close all apps, go on to the next output and try again.

Again, make sure to have the headphose or speakers plugged in BEFORE booting the computer.

Good luck!
- TheDead (TheUxNo0b)

If my blabbering was helpful, please click my [Thank] link.
 

Re: No sound coming from speaker!!
« Reply #4 on: September 28, 2020, 08:56:09 AM »
 

This PC

  • New to Forums
  • *
  • 12
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 0

  • Linux Lite: 3.8 32bit

  • CPU: Intel Pentium E5300 Dual-Core Processor @2.60 GHz

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Intel G33/G31 Express Chipset Family (256 mb)

  • Kernel: 4.x
I didn't understand what should i change. There's nothing i can change except the Port value (which did nothing). How can i change the output device? Those windows doesn't show any way to change output device.

I didn't mention (sorry for that) that I'm using a usb audio card by Enter-world (but I don't know what it is technically called) and the in-built audio device doesn't work.
And I've connected it with amplifier.

This is my speaker setup and sound card.



Last Edit: September 28, 2020, 09:04:27 AM by This PC
Currently using Linux Lite 3.8 (32-bit, Ubuntu 18.04-bionic)
 

Re: No sound coming from speaker!!
« Reply #5 on: September 29, 2020, 09:21:10 AM »
 

TheDead

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 805
    Posts
  • Country: ca
  • Reputation: 70
  • Linux Lite Worshipper
    • My OpenDesktop Projects

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: HAL9000

  • MEMORY: 2Gb

  • VIDEO CARD: Quantum State VR v.3

  • Kernel: 4.x
Not in front of y Linux Machine at the moment so cant do a screen cap.
But, just to be sure, have you check if there are drivers available using the drivers utility?
- TheDead (TheUxNo0b)

If my blabbering was helpful, please click my [Thank] link.
 


Tags:
 


Linux Lite 5.2 RC1 is now available for download and testing