You are Here:
Linux Lite 5.0 Final is now available for download and installation



Yep, me too (ethernet problem)

Author (Read 1957 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Yep, me too (ethernet problem)
« on: May 16, 2020, 02:29:45 PM »
 

Nyto

  • Occasional Poster
  • **
  • 62
    Posts
  • Country: mx
  • Reputation: 1
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: AMD Athlon 5350 (Kabini) APU

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: (Integrated) Radeon R3

  • Kernel: 4.x

Help!
Since the original installation, I've always been connected via wi-fi on my LL computer.
Today I want to go the ethernet way, but LL is not finding my ethernet connector, wether “eth” or “enp” both are nowhere to be found.
If I type
Code: [Select]
ifconfig it will only acknowledge lo: and wlp1s0:.
Code: [Select]
# nmcli dev status will return this info:
DEVICE  TYPE        STATE          CONNECTION       
wlp1s0    wifi           connected    Nyt0s-W1-F1
lo             loopback unmanaged  --


I tried ifdown/ifup eth0 but the computer still can't find the interface.
A lot of the helpful commands are useless if the machine thinks there's not an interface there, so how could I "activate" the interface first so I can go on and configure it?
Pathological tweaker, I used to distro-hop (A LOT)   ...until I installed LinuxLite.
 


Re: Yep, me too (ethernet problem)
« Reply #1 on: May 16, 2020, 02:46:41 PM »
 

firenice03

  • Rockin' the FREE World
  • Global Moderator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1411
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 255
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 4.8 64bit

  • CPU: AMD E2//Atom X5//AMD Phenom II X2

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: AMD Mullin Radeon R2//Intel//AMD/ATI RS880

  • Kernel: 5.x
@Nyto  Whats the output of..
Code: [Select]
sudo rfkill

Lets see if the Phys is blocked...
LL 4.8 UEFI 64 bit ASUS E402W - AMD E2 (Quad) 1.5Ghz  - 4GB - AMD Mullins Radeon R2
LL 4.8 UEFI 64 bit Test UEFI Kangaroo (Mobile Desktop) - Atom X5-Z8500 1.44Ghz - 2GB - Intel HD Graphics
LL 4.6 64 bit HP 6005- AMD Phenom II X2 - 8GB - AMD/ATI RS880 (HD4200)
LL 3.8 32 bit Dell Inspiron Mini - Atom N270 1.6Ghz - 1GB - Intel Mobile 945GSE Express
RETIRED LL 2.8 64 bit Dell Optiplex 160 (Thin) - Atom 230 1.6Ghz - 4GB-SiS 771/671 PCIE VGA
Running Linux Lite since LL2.2
 

Re: Yep, me too (ethernet problem)
« Reply #2 on: May 16, 2020, 02:53:00 PM »
 

trinidad

  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1147
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 187
  • Linux Lite Member
    • dbts-analytics.com

  • Linux Lite: 5.0 64bit

  • CPU: AMD A8 5500 4 cores

  • MEMORY: 8Gb

  • VIDEO CARD: AMD/ATI Radeon HD 7560D

  • Kernel: 5.x
Is your cable plugged into your machine and a signal source? Just open network manager and turn on wired. You either have it turned off, or you've never used it, or nothing's plugged in, or all three. Your NIC is there or you wouldn't have wifi. Run: lspci  The card should show up. Why are you running nmcli from root?

TC
Last Edit: May 16, 2020, 02:59:52 PM by trinidad
All opinions expressed and all advice given by Trinidad Cruz on this forum are his responsibility alone and do not necessarily reflect the views or methods of the developers of Linux Lite. He is a citizen of the United States where it is acceptable to occasionally be uninformed and inept as long as you pay your taxes.
 


 


Linux Lite 5.0 Final is now available for download and installation