You are Here:
Linux Lite 6.4 RC1 Released - See the Release Announcements Forum section



Drivers installed but not "loaded"

Author (Read 4039 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #13 on: August 27, 2022, 03:39:02 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • I come here a lot
  • *****
  • 428
    Posts
  • Reputation: 79
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.8 64bit

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
I used LL as shorthand for Linux Lite - sorry.

If your system is updating ok that's fine.  You didn't confirm in the thread you had about update problems, so I wasn't sure what your status was.
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #12 on: August 27, 2022, 03:34:48 AM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
Steve,
My system is updating fine now, thanks.
I assume that satisfies the "LL" question above?
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #11 on: August 27, 2022, 03:27:14 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • I come here a lot
  • *****
  • 428
    Posts
  • Reputation: 79
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.8 64bit

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Jim,

Are you still having update issues ?

I meant just a regular update.

Menu -> Favourites -> Install Updates
Click continue
Enter your password
Click Authenticate
Allow the process to complete.

Steve

 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #10 on: August 27, 2022, 03:01:40 AM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
...........................
Before starting, I'd

1) Ensure LL is updated.
....................

Can you explain how i do that please? I did a search and could not find any reference to it.
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #9 on: August 27, 2022, 02:39:04 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • I come here a lot
  • *****
  • 428
    Posts
  • Reputation: 79
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.8 64bit

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Jim,

Happy to try to help, but not having the same hardware makes things difficult.  Also, if we can't establish how far you got in installing the wrong drivers, there may be complications....

First off, the BCM5906M interface is not the USB dongle.  The BCM5906M is the hardware behind the physical RJ45-type socket into which you plug an ethernet cable.  You'll notice it doesn't show in the USB list. The driver for that hardware has been included in the linux kernel for some time and we don't need to worry about it.

The relevant bit from the lsusb command is

Quote
Bus 002 Device 004: ID 0bda:b812 Realtek Semiconductor Corp. RTL88x2bu [AC1200 Techkey]

If you search for that hardware in the 'Hardware for Linux' page that you linked to there are mixed results but there are enough 'works' status and references in the Linux Lite hardware database to be optimistic.

There seem to be several projects on Github for RTL88x2bu drivers.  Having had a quick look, the 'morrownr' project looks like the one I'd select in your position.

https://github.com/morrownr/88x2bu-20210702

Take a look at this and see if you trust it.

Before starting, I'd

1) Ensure LL is updated.
2) Make a system snapshot (timeshift) and run backups (dejadup) for potential rollback
3) Reboot

The instructions below are adapted from 'Installation Steps' from the link https://github.com/morrownr/88x2bu-20210702 to try to remove the steps which aren't relevant, if in doubt, follow the github method.

Open a terminal and run the following commands one at a time.

Code: [Select]
sudo apt install -y build-essential dkms gitThis ensures you have the utilities needed, you may already have some of them.

Code: [Select]
mkdir -p ~/srcThis makes a directory called 'src' in your home folder.

Code: [Select]
cd ~/srcThis changes your terminal session to the folder you just made

Code: [Select]
git clone https://github.com/morrownr/88x2bu-20210702.gitThis downloads the driver to the folder

Code: [Select]
cd ~/src/88x2bu-20210702This changes your terminal session to the driver folder

Code: [Select]
sudo ./install-driver.shRun the installation script

Follow the instructions in the script.
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #8 on: August 27, 2022, 01:46:52 AM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
..................
The install CD may (or may not) be useful.  Is there anything linux related on the CD ?

The provided CD disk is small (3 inch?). My CD drive, on the side of the computer behind the screen,  will not accept it.
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #7 on: August 26, 2022, 08:25:49 PM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
Ok, thanks for sticking with me on this.
Here is the result of the first terminal command:

Code: [Select]
jim  ~  lsusb
Bus 002 Device 004: ID 0bda:b812 Realtek Semiconductor Corp. RTL88x2bu [AC1200 Techkey]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 003: ID 03f0:094a HP, Inc Optical Mouse [672662-001]
Bus 004 Device 002: ID 046d:c52a Logitech, Inc. 2.4GHz Cordless Desktop
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 005: ID 046d:0962 Logitech, Inc. OEM Camera
Bus 001 Device 002: ID 05e3:0715 Genesys Logic, Inc. USB 2.0 microSD Reader
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1926:0066 NextWindow 1950 HID Touchscreen
Bus 003 Device 002: ID 413c:2003 Dell Computer Corp. Keyboard SK-8115
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

And from the second:

Code: [Select]
sudo lshw -C network
[sudo] password for jim:
  *-network                 
       description: Ethernet interface
       product: NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express
       vendor: Broadcom Inc. and subsidiaries
       physical id: 0
       bus info: [email protected]:06:00.0
       logical name: enp6s0
       version: 02
       serial: b8:ac:6f:a1:fa:80
       size: 100Mbit/s
       capacity: 100Mbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm vpd msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=tg3 driverversion=5.15.0-46-generic duplex=full firmware=sb v3.04 ip=192.168.1.101 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=100Mbit/s
       resources: irq:31 memory:febf0000-febfffff

Edit:
I found this site that mentions the required driver, but don't know how to use it. If it is relevant, that is.
https://linux-hardware.org/index.php?id=pci:14e4-1713-17aa-3a23

Also, I could not find a package for the NetLink BCM5906M listed above in the Synaptic Package manager.
Jim
« Last Edit: August 26, 2022, 08:53:15 PM by Jim0000 »
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #6 on: August 26, 2022, 06:25:23 PM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • I come here a lot
  • *****
  • 428
    Posts
  • Reputation: 79
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.8 64bit

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Jim,

The ebay link suggests the dongle has RTL8812BU, but from your post it looks like you've tried installed drivers for rtl8812AU_8821AU.

It's hard to tell, but it doesn't look like the AU install completed.

Did you post the commands line by line or in one go ?
I can't see the 'make' and 'modprobe' commands in your output.  Did you get that far ?

Can you confirm the device type with

Code: [Select]
lsusb
and

Code: [Select]
sudo lshw -C network
Once you know the chipset, you can search for a possible driver solution.
The install CD may (or may not) be useful.  Is there anything linux related on the CD ?

 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #5 on: August 26, 2022, 03:13:47 PM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
Jim,
In an earlier thread, a panda dongle was recommended.  Is this a panda dongle ?  What model did you get ?.................

Thanks for replying again Steve.
Yes, but I could not find one in Australia. The international shipping is prohibitive, at least for the minimal and rare use that the intended machine will be used.
Also, I have limited time before going away to a venue where I could use this: I would not receive it in time if I ordered from the US.
So I bought this one on ebay on the chance it will work:  https://www.ebay.com.au/itm/265289412820
Maybe it will, maybe it won't.

Quote
It's not really clear (to me) what you are trying to do here - did something go wrong during the installation ?
Can you link to the instructions you are following ?
Steve

Ok, I will explain further.
I have an older desktop, details in the terminal results above, which I want to plug in an external USB WiFi adapter (dongle?). Please see the above link for a picture of the device.
I am following this list of instructions:   https://askubuntu.com/questions/1018375/how-do-i-install-driver-for-rtl88

I did get so far as to find the most suitable driver (please see above terminal results). It is showing as installed, but "not loaded" whatever that means.
I would like to fix this and get the driver working, and as a result, get the WiFi working on this computer.

Apologies for any confusion and lack of information.

Jim.

 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #4 on: August 26, 2022, 02:51:08 PM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown

I have a new Realtek 88x2bu WiFi dongle and I'm trying to install it in Linux Mint.
I wrote "Mint" out of habit, as I have been using Linux Mint since 2014.
(I've just discovered Linux Lite!).


Linux Mint?

My apologies Jerry, that should have been Linux Lite, not Mint.
Thanks for posting.
I wrote "Linux Mint" out of habit, as I have been using it since 2014.
I have just recently discovered Linux Lite.

Jim.
« Last Edit: August 27, 2022, 12:17:15 AM by Jerry »
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #3 on: August 26, 2022, 08:12:08 AM »
 

stevef

  • Global Moderator
  • I come here a lot
  • *****
  • 428
    Posts
  • Reputation: 79
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 5.8 64bit

  • CPU: Intel Core i5-4460

  • MEMORY: 16Gb

  • Kernel: 5.x
Jim,

In an earlier thread, a panda dongle was recommended.  Is this a panda dongle ?  What model did you get ?

It's not really clear (to me) what you are trying to do here - did something go wrong during the installation ?
Can you link to the instructions you are following ?

Steve
 

Re: Drivers installed but not "loaded"
« Reply #2 on: August 26, 2022, 05:59:41 AM »
 

Jerry

  • Linux Lite Creator
  • Administrator
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 8638
    Posts
  • Reputation: 795
  • Linux Lite Member
    • Linux Lite OS

  • Linux Lite: 6.2 64bit

  • CPU: Intel Core i9-10850K CPU @ 3.60GHz

  • MEMORY: 32Gb

  • VIDEO CARD: nVidia GeForce GTX 1650

  • Kernel: 5.x

I have a new Realtek 88x2bu WiFi dongle and I'm trying to install it in Linux Mint.


Linux Mint?
 

Drivers installed but not "loaded"
« Reply #1 on: August 26, 2022, 05:03:40 AM »
 

Jim0000

  • New to Forums
  • *
  • 36
    Posts
  • Reputation: 0
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 6.0 64bit

  • MEMORY: 1Gb

  • VIDEO CARD: Unknown
I have a new Realtek 88x2bu WiFi dongle and I'm trying to install it in Linux Lite.
It installs the equivalent drivers :  rtl8812AU_8821AU_linux drivers according to information received.

Terminal results:

Code: [Select]
[sudo] password for jim:
Hit:1 http://repo.linuxliteos.com/linuxlite fluorite InRelease                 
Get:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease [110 kB]     
Hit:3 http://archive.canonical.com/ubuntu jammy InRelease                     
Hit:4 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease                 
Hit:5 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease                     
Ign:6 https://repo.vivaldi.com/stable/deb stable InRelease
Get:7 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease [114 kB]
Hit:8 https://repo.vivaldi.com/stable/deb stable Release
Get:10 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-backports InRelease [99.8 kB]
Fetched 324 kB in 6s (52.5 kB/s)                                               
Reading package lists... Done
 jim  ~  sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential git
git clone https://github.com/abperiasamy/rtl8812AU_8821AU_linux.git
cd rtl8812AU_8821AU_linux
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
build-essential is already the newest version (12.9ubuntu3).
git is already the newest version (1:2.34.1-1ubuntu1.4).
linux-headers-generic is already the newest version (5.15.0.46.46).
0 to upgrade, 0 to newly install, 0 to remove and 2 not to upgrade.
fatal: destination path 'rtl8812AU_8821AU_linux' already exists and is not an empty directory.
 jim   master  ~  rtl8812AU_8821AU_linux 

However, when I go to remove prior to re-installing, this is the result:

Code: [Select]
Welcome to Linux Lite 6.0 jim
 
Friday 26 August 2022, 18:48:59
Memory Usage: 980/3671MB (26.70%)
Disk Usage: 12/457GB (3%)
Support - https://www.linuxliteos.com/forums/ (Right click, Open Link)
 
 jim  ~  sudo apt install linux-generic
[sudo] password for jim:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
linux-generic is already the newest version (5.15.0.46.46).
0 to upgrade, 0 to newly install, 0 to remove and 2 not to upgrade.
 jim  ~  sudo rmmod rtl8812au
rmmod: ERROR: Module rtl8812au is not currently loaded
 jim  ~  1 

How to I fix the "not currently loaded" problem?
My computer:

Code: [Select]
jim  ~  sudo lshw -short
H/W path                Device      Class       Description
===========================================================
                                    system      Studio One 1909
/0                                  bus         0VWC5F
/0/0                                memory      64KiB BIOS
/0/4                                processor   Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E
/0/4/5                              memory      64KiB L1 cache
/0/4/6                              memory      3MiB L2 cache
/0/1e                               memory      4GiB System Memory
/0/1e/0                             memory      2GiB DIMM SDRAM Synchronous 800
/0/1e/1                             memory      2GiB DIMM SDRAM Synchronous 800
/0/100                              bridge      MCP79 Host Bridge
/0/100/0.1                          memory      RAM memory
/0/100/3                            bridge      MCP79 LPC Bridge
/0/100/3/0                          system      PnP device PNP0c02
/0/100/3/1                          system      PnP device PNP0b00
/0/100/3/2                          system      PnP device PNP0c02
/0/100/3/3                          system      PnP device PNP0c02
/0/100/3/4                          system      PnP device PNP0c02
/0/100/3/5                          system      PnP device PNP0c01
/0/100/3.1                          memory      RAM memory
/0/100/3.2                          bus         MCP79 SMBus
/0/100/3.3                          memory      RAM memory
/0/100/3.4                          memory      RAM memory
/0/100/3.5                          processor   MCP79 Co-processor
/0/100/4                            bus         MCP79 OHCI USB 1.1 Controller
/0/100/4/1              usb3        bus         OHCI PCI host controller
/0/100/4/1/4            input9      input       Dell Dell USB Keyboard
/0/100/4/1/5                        input       Touchscreen
/0/100/4.1                          bus         MCP79 EHCI USB 2.0 Controller
/0/100/4.1/1            usb1        bus         EHCI Host Controller
/0/100/4.1/1/2          scsi6       storage     USB Reader
/0/100/4.1/1/2/0.0.0    /dev/sdb    disk        STORAGE DEVICE
/0/100/4.1/1/2/0.0.0/0  /dev/sdb    disk       
/0/100/4.1/1/6          input11     multimedia  OEM Camera
/0/100/6                            bus         MCP79 OHCI USB 1.1 Controller
/0/100/6/1              usb4        bus         OHCI PCI host controller
/0/100/6/1/2            input5      input       Logitech 2.4GHz Cordless Desktop
/0/100/6/1/3            input10     input       PixArt HP USB Optical Mouse
/0/100/6.1                          bus         MCP79 EHCI USB 2.0 Controller
/0/100/6.1/1            usb2        bus         EHCI Host Controller
/0/100/6.1/1/4                      generic     USB3.0 802.11ac 1200M Adapter
/0/100/8                card0       multimedia  MCP79 High Definition Audio
/0/100/8/0              input12     input       HDA NVidia Mic
/0/100/8/1              input13     input       HDA NVidia Line Out
/0/100/8/2              input14     input       HDA NVidia Front Headphone
/0/100/9                            bridge      MCP79 PCI Bridge
/0/100/b                scsi0       storage     MCP79 AHCI Controller
/0/100/b/0              /dev/sda    disk        500GB ST500DM002-1ER14
/0/100/b/0/1            /dev/sda1   volume      1023KiB BIOS Boot partition
/0/100/b/0/2                        volume      512MiB Windows FAT volume
/0/100/b/0/3            /dev/sda3   volume      465GiB EXT4 volume
/0/100/b/1              /dev/cdrom  disk        DVD+-RW GA11N
/0/100/c                            bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/0/100/10                           bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/0/100/10/0             /dev/fb0    display     C79 [GeForce 9200]
/0/100/15                           bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/0/100/16                           bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/0/100/17                           bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/0/100/17/0             enp6s0      network     NetLink BCM5906M Fast Ethernet P
/0/100/18                           bridge      MCP79 PCI Express Bridge
/1                      input0      input       Power Button
/2                      input1      input       Power Button
 jim  ~ 

Jim
« Last Edit: November 01, 2022, 03:36:56 AM by stevef »
 

 

-->
X Close Ad

Linux Lite 6.4 RC1 Released - See the Release Announcements Forum section