You are Here:
Install Updates Gimp Error - see Security & Bug Fixes Section Sticky



[SOLVED] Lost Thunderbird start up via Whisker menu.

Author (Read 2822 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

[SOLVED] Lost Thunderbird start up via Whisker menu.
« on: January 07, 2015, 06:02:36 PM »
 

newtusmaximus

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 646
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 67
  • Paypal Supporter.

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core duo 6300 1.86GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 82Q963/Q965
LL2.0   Catfish and LCleaner upgrade - basic Kernel, Updates run.   Suddenly lost Thunderbird start up when clicking Thunderbird in Whisker menu.  Any ideas please.  TB has been running fine for months.
However on shutting down LL2.0, Thunderbird screen briefly appears during shut off routine?
Last Edit: January 13, 2015, 10:27:16 AM by Scott(0)
2006 - HP DC7700p ultraslim Desktop Intel 6300 cpu  4GB Ram LL3.6 64bit.
2007 - Fujitsu Siemens V3405 Laptop  2 GB Ram LL3.6 32bit. Now 32bit Debian 9 + nonfree.
2006 - Fujitsu Siemens Si1520 Laptop Intel T720 cpu 3GB Ram LL4.6 64bit
2003 - RETIRED Toshiba Satellite Pro A10 1 GB RAM LL2.8 32bit
 


Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #1 on: January 07, 2015, 06:38:25 PM »
 

Scott

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 858
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 186
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 3.4 64bit

  • CPU: Dual core Intel Core i3 M 330

  • MEMORY: 6Gb

  • VIDEO CARD: Intel Integrated Graphics
Hi newtusmaximus,

What is the result if you launch Thunderbird from the application launcher?

Here's how to use the application launcher
1. alt+f2 or menu > all > run program
2. application finder window opens
3. type the word 'thunderbird', no quotes
4. click the launch button

Please post back with the results.

Scott
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #2 on: January 08, 2015, 04:19:41 AM »
 

newtusmaximus

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 646
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 67
  • Paypal Supporter.

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core duo 6300 1.86GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 82Q963/Q965
Thanks Scott(0). Followed procedure as above.  Nothing happens.
Brief view of  open Thunderbird on last stages of shut down procedure .

BTW the whisker menu appears to be working  for launching other programs such as OPERA browser etc.
Last Edit: January 08, 2015, 04:31:41 AM by newtusmaximus
2006 - HP DC7700p ultraslim Desktop Intel 6300 cpu  4GB Ram LL3.6 64bit.
2007 - Fujitsu Siemens V3405 Laptop  2 GB Ram LL3.6 32bit. Now 32bit Debian 9 + nonfree.
2006 - Fujitsu Siemens Si1520 Laptop Intel T720 cpu 3GB Ram LL4.6 64bit
2003 - RETIRED Toshiba Satellite Pro A10 1 GB RAM LL2.8 32bit
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #3 on: January 08, 2015, 11:49:46 AM »
 

altman

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 741
    Posts
  • Reputation: 43
  • Linux Lite Member
Was Thunderbird removed somehow by any chances !

Type in thunderbird onto Whisker s Run Program if it s in there or if it has a child process result .
HP DV7 i7 2670QM 500.1GB 8GB Ram Dual-Boot LL2.4 Beta / Extix 15.1.1 64-bit 
Dell Inspiron 1720 CrunchBang 11

Duckduckgo ( for now )
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #4 on: January 08, 2015, 02:33:35 PM »
 

newtusmaximus

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 646
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 67
  • Paypal Supporter.

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core duo 6300 1.86GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 82Q963/Q965
Synaptic shows TB 1.31.3.0 present.  Just to be sure I have reinstalled TB . Menu/all/run program/thunderbird/ Launch still no presence.
Last Edit: January 08, 2015, 02:37:35 PM by newtusmaximus
2006 - HP DC7700p ultraslim Desktop Intel 6300 cpu  4GB Ram LL3.6 64bit.
2007 - Fujitsu Siemens V3405 Laptop  2 GB Ram LL3.6 32bit. Now 32bit Debian 9 + nonfree.
2006 - Fujitsu Siemens Si1520 Laptop Intel T720 cpu 3GB Ram LL4.6 64bit
2003 - RETIRED Toshiba Satellite Pro A10 1 GB RAM LL2.8 32bit
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #5 on: January 08, 2015, 02:36:57 PM »
 

altman

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 741
    Posts
  • Reputation: 43
  • Linux Lite Member
Does it work now mate !
HP DV7 i7 2670QM 500.1GB 8GB Ram Dual-Boot LL2.4 Beta / Extix 15.1.1 64-bit 
Dell Inspiron 1720 CrunchBang 11

Duckduckgo ( for now )
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #6 on: January 08, 2015, 02:45:52 PM »
 

rokytnji

  • Friganeer
  • Platinum Level Poster
  • **********
  • 1257
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 135

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core2 Duo U9600

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel Mobile 4
Htop will say something. Type in terminal
Code: [Select]
htop or
Code: [Select]
top
LL 3.6,2.8
Dell XT2 > Touchscreen Laptop
Dell 755 > Desktop
Acer 150 > Desktop
I am who I am. Your approval is not needed.
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #7 on: January 08, 2015, 04:37:39 PM »
 

Scott

  • Global Moderator
  • Gold Level Poster
  • *****
  • 858
    Posts
  • Country: 00
  • Reputation: 186
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 3.4 64bit

  • CPU: Dual core Intel Core i3 M 330

  • MEMORY: 6Gb

  • VIDEO CARD: Intel Integrated Graphics
Hi Newtusmaximus,

Since reinstalling ThunderBird didn't work, I would try purging it first, with this command:

Code: [Select]
sudo apt-get purge thunderbird
And then reinstalling it again with this command:

Code: [Select]
sudo apt-get install thunderbird

Caution:
There's a chance here for data to be lost so please consider that before running the purge command above.
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #8 on: January 08, 2015, 05:19:02 PM »
 

gold_finger

  • Documentation Writer
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1095
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 323
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 3.2 64bit

  • CPU: Intel Core2 Duo E7500 3.0GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 4 Series Integrated Graphics
I really don't know what could be causing this, but I'm just going to throw out some complete guesses here.

However on shutting down LL2.0, Thunderbird screen briefly appears during shut off routine?

If I understand that quote correctly, T-Bird won't run from the menu but when you shutdown computer its screen briefly appears for an instance during shutdown.  That makes me wonder if it is somehow started in the background and thus won't start again?  I don't know -- just a random thought.  Just for the hell of it, go to Menu -> Settings -> Session and Startup -> Session -> and click "Clear saved sessions".  Then shutdown/reboot computer and try T-Bird again.



LL2.0   Catfish and LCleaner upgrade - basic Kernel, Updates run.

I'm not sure what you meant by this.   Are you saying you upgraded to a new kernel?  If so, can you try booting into the prior working kernel and see if T-Bird works again when booted with that?
Try Linux Beginner Search Engine for answers to Linux questions.
 

Re: Lost Thunderbird start up via Whisker menu
« Reply #9 on: January 08, 2015, 06:41:49 PM »
 

newtusmaximus

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 646
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 67
  • Paypal Supporter.

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core duo 6300 1.86GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 82Q963/Q965
  Purging and Install procedures outlined above do not solve problem. HTOP gives a lot of data - unsure how to copy/upload  this for inspection.

 
The “cleared saved sessions” route appears to have worked  :)    Also pleased that data originally on TB (emails etc.)  before the problem have not been lost, even after all the  various options above that were since tried.

 
Thanks to all,   Will mark as solved.  However not too sure why it occurred in the first place??

 
BTW  to clarify, LL2.0  32 bit, original kernel (3.13?),  additional software – catfish, cleaner – added, and updates added regularly. Default layout.
Last Edit: January 08, 2015, 07:55:15 PM by newtusmaximus
2006 - HP DC7700p ultraslim Desktop Intel 6300 cpu  4GB Ram LL3.6 64bit.
2007 - Fujitsu Siemens V3405 Laptop  2 GB Ram LL3.6 32bit. Now 32bit Debian 9 + nonfree.
2006 - Fujitsu Siemens Si1520 Laptop Intel T720 cpu 3GB Ram LL4.6 64bit
2003 - RETIRED Toshiba Satellite Pro A10 1 GB RAM LL2.8 32bit
 

Re: [SOLVED] Lost Thunderbird start up via Whisker menu.
« Reply #10 on: January 08, 2015, 07:56:44 PM »
 

gold_finger

  • Documentation Writer
  • Platinum Level Poster
  • *****
  • 1095
    Posts
  • Country: us
  • Reputation: 323
  • Linux Lite Member

  • Linux Lite: 3.2 64bit

  • CPU: Intel Core2 Duo E7500 3.0GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 4 Series Integrated Graphics
Well -- I got lucky with that guess.

But you newtusmaximus deserve some of the credit for that guess.  Your original post is a good example of why it's important to post as many details as possible when asking for help.  If you hadn't added that little detail that T-Bird flashed briefly during shutdown, I never would have thought to ask you to clear saved sessions.  (So you get a "Thank" mark for giving good info on your post.)

What probably happened to cause the problem is you shutdown the computer while T-Bird was still open. (Possibly on another workspace and you forgot about it being there.  Something I've done many times myself.)  If you have the "Save Session" box checked during shutdown (or if you accidentally click it), then the next time you start the computer I believe that means it's going to try starting whatever programs you had running at the time you shutdown.  Next time you shut down computer, on the window that pops up with Shutdown, Logout, etc. -- near bottom you'll see "Save session".  Just make sure it's not checked if don't want to use that feature.
Try Linux Beginner Search Engine for answers to Linux questions.
 

Re: [SOLVED] Lost Thunderbird start up via Whisker menu.
« Reply #11 on: January 10, 2015, 04:17:01 PM »
 

newtusmaximus

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 646
    Posts
  • Country: gb
  • Reputation: 67
  • Paypal Supporter.

  • Linux Lite: 3.6 64bit

  • CPU: Intel Core duo 6300 1.86GHz

  • MEMORY: 4Gb

  • VIDEO CARD: Intel 82Q963/Q965

As a follow on, continuing the same theme :-

https://www.linuxliteos.com/forums/index.php?topic=773.msg4199#msg4199


Above is a link to a post/question that I asked some time ago.  Again an instance of disappearing Thunderbird and sometimes Firefox.   On this occasion it was on early days LL 2.0 std kernel final ( not beta) 32 bit but on this same computer ..  So reinstalled from scratch and it still periodically occurred, but not every day :(


Also happened on a desktop (twin Intel processor + 3GB RAM, periodically running Mint 13 Maya.

Any ideas. Is this an occasional "bug" ??
Last Edit: January 10, 2015, 04:27:48 PM by newtusmaximus
2006 - HP DC7700p ultraslim Desktop Intel 6300 cpu  4GB Ram LL3.6 64bit.
2007 - Fujitsu Siemens V3405 Laptop  2 GB Ram LL3.6 32bit. Now 32bit Debian 9 + nonfree.
2006 - Fujitsu Siemens Si1520 Laptop Intel T720 cpu 3GB Ram LL4.6 64bit
2003 - RETIRED Toshiba Satellite Pro A10 1 GB RAM LL2.8 32bit
 

Re: [SOLVED] Lost Thunderbird start up via Whisker menu.
« Reply #12 on: January 10, 2015, 06:16:32 PM »
 

altman

  • Gold Level Poster
  • *******
  • 741
    Posts
  • Reputation: 43
  • Linux Lite Member
Wonder if it s a Mozilla bug here .
HP DV7 i7 2670QM 500.1GB 8GB Ram Dual-Boot LL2.4 Beta / Extix 15.1.1 64-bit 
Dell Inspiron 1720 CrunchBang 11

Duckduckgo ( for now )
 


Tags:
 


Install Updates Gimp Error - see Security & Bug Fixes Section Sticky