Linux Lite Forums

Hardware - Support => Hard Drives and SSD's => Topic started by: arky217 on October 20, 2019, 09:10:48 PM

Title: New build temperature oddity
Post by: arky217 on October 20, 2019, 09:10:48 PM
On another forum, a comment was made that the following problem might
be related to the linux distro I'm using, which is Linux Lite 4.6 on both computers.

Below is what I get on my Core I3-4170 desktop when I do a 'sensors' command in the terminal:

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +27.8C (crit = +105.0C)
temp2: +29.8C (crit = +105.0C)
coretemp-isa-0000

Adapter: ISA adapter
Package id 0: +29.0C (high = +80.0C, crit = +100.0C)
Core 0: +27.0C (high = +80.0C, crit = +100.0C)
Core 1: +25.0C (high = +80.0C, crit = +100.0C)

In comparing that with a new build that I just did using a Pentium Gold G5400,
all the temps look about the same on the new build with the following exception:

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +16.8C (crit = +18.8C)
temp2: +27.8C (crit = +119.0C)

Adapter: ISA adapter
Package id 0: +27.0C (high = +78.0C, crit = +100.0C)
Core 0: + 27.0C (high = +78.0C, crit = +100.0C)
Core 1: + 26.0C (high = +78.0C, crit = +100.0C)

As you can see, the temp1 on the acpitz-virtual device shows
only +16.8C, and even more odd, the crit temp is shown as +18.8C
which is just 2C above the actual temperature

Why would the temp1 temperature be only +16.8C ?
And even stranger, why would the critial temperature
be shown as only +18.8C ?

Could it be a flaw in that particular temperature sensor
on the motherboard ? (Motherboard = Gigabyte B360M D3H)

Edit: And I just now also noticed that when I do a 'watch sensors' command
on the new build, all the temperatures fluctuate one degree + or - every so often
except the temp1 and temp2 on acpitz-virtual-0. Those 2 temperatures
do not change at all, not even as much as 0.1 degrees.