Software - Support > Games Support

Video Card Driver issues

<< < (2/2)

Cobra!:

--- Quote from: rokytnji on August 15, 2014, 08:44:32 PM ---Well since you changed out drivers. Guess what. Your readout info will be changed also.

So not knowing what driver you installed or how well it is acting.

You will need to repeat the steps I gave in my previous post.

--- End quote ---
Ah! I guess that makes sense. Okay, here:


--- Code: ---"1366x768"     72.33   1366 1414 1446 1526    768  770  775  790 -hsync -vsync
--- End code ---


--- Code: ---direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
--- End code ---
(That doesn't look good...)


--- Code: ---[    37.083] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    37.087] Initializing built-in extension DRI3
[    37.092] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    37.092] Initializing built-in extension DRI2
[    37.496] (II) Loading sub module "dri2"
[    37.496] (II) LoadModule: "dri2"
[    37.496] (II) Module "dri2" already built-in
[    37.831] (II) RADEON(0): [DRI2] Setup complete
[    38.290] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[    38.450] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    38.450] (II) config/udev: Ignoring already known drm device (/dev/dri/card0)
--- End code ---


--- Code: ---00:00.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Complex [1022:1510]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
00:01.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6310] [1002:9802]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fd3c]
Kernel driver in use: radeon
00:05.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Port [1022:1513]
Kernel driver in use: pcieport
00:06.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Port [1022:1514]
Kernel driver in use: pcieport
00:11.0 SATA controller [0106]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode] [1002:4391] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ohci-pci
00:12.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ehci-pci
00:13.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ohci-pci
00:13.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ehci-pci
00:14.0 SMBus [0c05]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller [1002:4385] (rev 42)
Kernel driver in use: piix4_smbus
00:14.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) [1002:4383] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge [0601]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller [1002:439d] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
00:14.4 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge [1002:4384] (rev 40)
00:18.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 [1022:1700] (rev 43)
00:18.1 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1 [1022:1701]
00:18.2 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2 [1022:1702]
00:18.3 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3 [1022:1703]
Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4 [1022:1704]
00:18.5 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6 [1022:1718]
00:18.6 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5 [1022:1716]
00:18.7 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7 [1022:1719]
01:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: r8169
02:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter [10ec:8176] (rev 01)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device [10ec:8184]
Kernel driver in use: rtl8192ce
--- End code ---


--- Quote from: rokytnji on August 15, 2014, 08:49:41 PM ---Also, you might want to look through this relevant section of the forum.

https://www.linuxliteos.com/forums/index.php?board=11.0

A solution may be posted there already.

--- End quote ---
I just had a look, and I found a few topics with the same issue as mine, but no solution...

EDIT: I'm not sure if this would be any help at all, but I found out that I had "AMD Catalyst Control Center" installed, but I get this error message when I try to start it:

rokytnji:
Seems like things have gone down hill for you after you used the gui installer. I did a new install on this Compaq Laptop yesterday on a new internall SSD. It is a close match to your video chip by one number.


--- Code: [email protected]:~$ inxi -G
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6250]
           X.Org: 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: [email protected]
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PALM GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.3

--- End code ---

you won't get a inxi command found. I installed inxi via
--- Code: ---sudo apt-get install inxi
--- End code ---
in my install.


--- Code: [email protected]:~$ glxinfo | grep -i "direct rendering"
direct rendering: Yes

--- End code ---

You said


--- Code: ---I chose a propriety one as it seems open-source ones don't seem fit for games. I clicked "Apply Changes", and a bar loaded up and took a while to complete, so I assumed that was it installed,
--- End code ---
But your latest readout still shows radeon (which is open sources) driver being used.

No direct rendering anymore either. Looks to me like your attempt to install the proprietary driver went way wrong somehow.
Without seeing what happened with the install process. I can't say what happended myself.
I am getting kinda lost on this thread on what to suggest next.

Cobra!:
Yeah, I switched back to the open-source driver after finding out that with the propriety driver, no games were even starting up, and that included 3DFX and OpenGL games. Does that mean I have to run those tests again?

EDIT: Doesn't matter, here are the results:

--- Code: ---"1366x768"     72.33   1366 1414 1446 1526    768  770  775  790 -hsync -vsync
--- End code ---


--- Code: ---direct rendering: Yes
--- End code ---


--- Code: ---[    37.083] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    37.087] Initializing built-in extension DRI3
[    37.092] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    37.092] Initializing built-in extension DRI2
[    37.496] (II) Loading sub module "dri2"
[    37.496] (II) LoadModule: "dri2"
[    37.496] (II) Module "dri2" already built-in
[    37.831] (II) RADEON(0): [DRI2] Setup complete
[    38.290] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[    38.450] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    38.450] (II) config/udev: Ignoring already known drm device (/dev/dri/card0)
--- End code ---

--- Code: ---00:00.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Complex [1022:1510]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
00:01.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6310] [1002:9802]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fd3c]
Kernel driver in use: radeon
00:05.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Port [1022:1513]
Kernel driver in use: pcieport
00:06.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Port [1022:1514]
Kernel driver in use: pcieport
00:11.0 SATA controller [0106]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode] [1002:4391] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ohci-pci
00:12.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ehci-pci
00:13.0 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller [1002:4397]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ohci-pci
00:13.2 USB controller [0c03]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller [1002:4396]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: ehci-pci
00:14.0 SMBus [0c05]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller [1002:4385] (rev 42)
Kernel driver in use: piix4_smbus
00:14.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) [1002:4383] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge [0601]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller [1002:439d] (rev 40)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
00:14.4 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge [1002:4384] (rev 40)
00:18.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 [1022:1700] (rev 43)
00:18.1 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1 [1022:1701]
00:18.2 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2 [1022:1702]
00:18.3 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3 [1022:1703]
Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4 [1022:1704]
00:18.5 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6 [1022:1718]
00:18.6 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5 [1022:1716]
00:18.7 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7 [1022:1719]
01:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device [1179:fdc0]
Kernel driver in use: r8169
02:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter [10ec:8176] (rev 01)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device [10ec:8184]
Kernel driver in use: rtl8192ce
--- End code ---

I've also discovered something, I tried out Rollcage 2 just there for the first time, and it worked perfectly in D3D mode! Maybe DirectX isn't the problem...

If that's the case, though, then how come games like Medal of Honor: Allied Assault doesn't start up for me despite getting a "Gold" rating on WineHQ? Robot Arena 2 doesn't start for me either, but I've heard that despite having mouse issues, it should at least start up and show the main menu? Both games only show a Grey screen for a few seconds, then close.

Youtube videos still go very slow as well. So what's going on?

rokytnji:

--- Quote ---If that's the case, though, then how come games like Medal of Honor: Allied Assault doesn't start up for me despite getting a "Gold" rating on WineHQ? Robot Arena 2 doesn't start for me either, but I've heard that despite having mouse issues, it should at least start up and show the main menu? Both games only show a Grey screen for a few seconds, then close.

Youtube videos still go very slow as well. So what's going on?
--- End quote ---

I don't know really right now. At least you went back to original setup at least and things look a little better.
Not being a gamer myself. I am no expert on why a certain game won't play vs a game that does.
Hopefully some other member will know why.
Sorry.  :-[

Cobra!:
Okay, thanks anyway.

I tried running MOHAA in the terminal, and this was what came out:

--- Code: ---fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"SecDrv" failed to start: 2
--- End code ---

I looked this up and apparently it's a DRM issue, but the game didn't have this problem before it at least tried to run the program before, not it doesn't, why is this problem all of a sudden occurring? How do i fix it?

EDIT: I got that fixed, but now I'm back to the grey screen issue. I was told that that problem is usually caused by an anti-virus blocking the program, but when I tried disabling my anti-virus (Comodo), it still didn't run.

So what now?

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version